Anika
Hybrid

Een adembenemend mooie pioen die het bloeiseizoen romantisch kan openen. Bloeit extreem vroeg in het seizoen, en is binnen ons sortiment zelfs altijd de op één na vroegste en vangt altijd wel binnen een week tot tien dagen aan na P. mairei (altijd met afstand de vroegste).
‘Anika’ loopt uit met zeer fraaie paarsrode scheuten en deze zeer donkere kleur wordt lang vastgehouden tijdens de opgroei. Heel langzaam trekt dit dan uit het zeer fraai gevormde blad waarin het volledig botanische ouderschap duidelijk naar voren komt.
Wanneer de aantrekkelijk geaderde knoppen vervolgens openbarsten gaat het feest verder met de bloei. Aanvankelijk wit/lichtroze met duidelijk donker lavendelkleurige aderen, volledig geopend met duidelijke lavendelkleurige vlammen aan de bases van de bloemblaadjes die geaderd weglopen naar buiten toe. Zeer mooie symmetrische bloemvorm, de ca. acht perfect afgeronde bloemblaadjes omsluiten een goudgeel hart van vruchtbare meeldraden welke op hun beurt weer de duidelijk behaarde licht lavendelkleurige vruchtbeginsels omringen. Bovenop deze vruchtlichamen bevinden zich de zeer sprekende donker lavendelkleurige stempels, die voor mij de bloemen definiëren en vervolmaken.
Het kleurenspel van het afstervende gewas in de late zomer mag ook niet onbenoemd blijven. Het loof verkleurt roze, rood, oranje en bleek groen. Van begin tot eind is ‘Anika’ een fantastische pioen die de pure schoonheid van de wilde soorten ademt en mag dan ook eigenlijk gewoon niet ontbreken in de collectie van de ware liefhebber.


 

€ 55,00

Kleur: Lavendel / Zalmroze
Bloemvorm: Enkel
Zijknoppen: Geen
Geur: Geen
Bloeitijd: Extreem vroeg
Hoogte: 55 cm
Ondersteuning: Niet nodig
Toepassing: Tuin
Herkomst: USA
Veredelaar: Burrell
Registrant: Burrell
Registratiejaar: 1995
APS Gold Medal:
Zaadouder: P. mlokosewitschii
Stuifmeelouder: unknown
Extra Informatie: Pollen parent most likely P. mascula
Vruchtbaarheid: Seed + Pollen
Ploiditeit: Unknown