TOEN EN NU
Onze familie Warmerdam is al zeer lang een rasechte tuindersfamilie. Aan het einde van de 19e eeuw was er nog geen specialisatie aanwezig. In die tijd werd er nog volop gemengd geteeld. Groenteteelt in de vollegrond vormde de hoofdmoot, en er werden wat pioenen ('Duchesse de Nemours' en 'Rubra Plena') geteeld. Mijn opa, de 2e generatie, breidde het assortiment pioenen met een aantal soorten uit (m.n. 'Sarah Bernhardt') en teelde hiernaast voornamelijk bonen, aardbeien, fresia's en anjers.

Vervolgens stapte mijn vader, Wout Warmerdam, over naar enkel en alleen bloemen- en plantenteelt. De vollegronds groenteteelt behoorde hiermee tot het verleden, zoals bij vele bedrijven in en rond Roelofarendsveen in die tijd. Fresia, Ornithogalum en met name pioenen werden bij ons toen de hoofdteelten. In de jaren '80 en '90 kwamen er een tiental cultivars Paeonia bij waardoor er in totaal zo'n 15 cultivars geteeld werden. Hieronder bevonden zich de nog altijd zeer populaire variëteiten 'Red Charm', 'Shining Light' en 'Pêcher'.

Sinds het jaar 2000 heb ik (Ruud) me met volle overgave in het pioenenavontuur gestort. We zijn er trots op ons nu al zo'n lange tijd volledig gespecialiseerd in pioenen te noemen, alle bijteelten zijn eigenlijk al lang verleden tijd. Jaarlijks voegen wij een mooi aantal nieuwigheden aan ons assortiment toe, inmiddels telen we maar liefst ruim 800 soorten en variëteiten met veel toewijding en plezier. In 2020 zullen we er hier maar liefst 225 van aanbieden!

Wij herzien ons assortiment van jaar tot jaar, en het aantal cultivars (b)lijkt immer groeiende. Ons streven is een zo groot mogelijk assortiment met zich van elkaar onderscheidende soorten en variëteiten die ieder goede snij- en/of tuineigenschappen bezitten. Wij telen ook niet alleen voor bedrijven (zoals bijv. voor andere kwekerijen, tuincentra, webshops en export), particulieren zijn eveneens een belangrijke afnemersgroep voor ons. Sinds enkele jaren zijn we aan het testen geslagen met boompioenen, en wegens de enthousiasmerende resultaten bieden we deze sinds vorig jaar ook aan waardoor alle groepen pioenen nu goed vertegenwoordigd zijn bij ons!

Naast deze plantproductie telen wij op ruim een hectare pioenen voor de snijbloem, in 17 verschillende variëteiten. In totaal verbouwen wij zo'n 3 hectare pioenen. Voor heden ten dage is dit een geringe oppervlakte. Het is onze heilige overtuiging dat wij dit moeten blijven nastreven, om onze zo gekoesterde topkwaliteit te kunnen blijven waarborgen.

In 2019 is er een hoop gebeurd. Centraal gelegen bij onze productievelden, hebben we een verwerkingsruimte volledig nieuw ingericht met moderne koelcellen en veel meer ruimte. Dit heeft ons direct al heel veel werkplezier opgeleverd en we hebben door alle vernieuwingen onze kwaliteit weer naar een hoger niveau weten te brengen. Ook is in 2019 de rechtsvorm van het bedrijf overgegaan naar een B.V.

Voor ons staat vast dat wij enkel en alleen pioenen zullen blijven telen. Bedrijfsmatig je hobby en passie uitoefenen, wij kunnen ons eenmaal niets mooiers indenken! In het najaar van 2008 is met Luke de volgende generatie Warmerdam geboren, en zijn zusje Nikita heeft aan het einde van het bloeiseizoen van 2011 de boel nog gezelliger gemaakt. Wie weet raken ook zij verleid door de schoonheid van pioenen en zal Luke en/of Nikita de pioenentraditie in onze familie een 5e generatie voort willen zetten. De tijd zal het leren. Gedurende deze tijd zullen wij in ieder geval van hen, en onze pioenen, blijven genieten!

Heel veel plezier op deze website!

Ruud Warmerdam